Hoeveel mobiele data verbruikt social media?

Met de opkomst van mobiele data ben je tegenwoordig altijd en overal online, maar vaak verbruiken populaire apps op je telefoon meer data dan je zou verwachten. Gelukkig zijn er manieren om dit verbruik onder controle te houden, zoals het aanpassen van je abonnement. Maar welke apps verbruiken nu eigenlijk het meest, en hoeveel precies?

Scrollen? Niet zo onschuldig als je denkt..

Even snel door Facebook scrollen of updates op Instagram bekijken? Dat kost je al snel 100 MB per uur. Klinkt niet als veel? Schijn bedriegt. Recent onderzoek van Hootsuite en We Are Social toont aan dat de Nederlander gemiddeld 1 uur en 45 minuten per dag met sociale media bezig is. Als je dat alleen via mobiele data doet, verbruik je al 5,25 GB per maand, puur door te scrollen op Facebook en Instagram, zonder zelf foto’s en video’s te plaatsen. Deze apps blijven bovendien op de achtergrond actief om updates weer te geven.

Als we het over video hebben, denken we automatisch aan YouTube. Deze app verbruikt gemiddeld 4 MB per minuut, wat neerkomt op 240 MB per uur. TikTok verbruikt nog meer mobiele data: gemiddeld tot 840 MB per uur. Je kunt dit verbruik verminderen door de ‘DataSaver’-functie in te schakelen, waardoor video’s langzamer laden en in lagere kwaliteit worden weergegeven, maar het mobiele dataverbruik met ruim de helft wordt verminderd.

Berichten sturen? Geen probleem!

WhatsApp is tegenwoordig de populairste app. Het dataverbruik voor wie voornamelijk berichten verstuurt en ontvangt, is echter verwaarloosbaar. Met 1 MB kun je tot 100 berichten versturen en ontvangen. Maar als je wilt videobellen via WhatsApp, loopt het verbruik op tot 240 MB per uur, net als wanneer je video’s en foto’s verstuurt en ontvangt.

Voor wie wil videobellen maar minder data wil verbruiken, is FaceTime een betere optie, met een gemiddeld verbruik van 210 MB per uur.

De weg vinden, zonder teveel internet te gebruiken!

Als je je smartphone gebruikt als gps, hoef je je minder zorgen te maken. Waze verbruikt minder dan 1 MB per uur, Google Maps ongeveer 2 MB en Apple Maps 5,40 MB. Ook fervente twitteraars verbruiken weinig mobiele data. Het versturen van één tweet kost ongeveer 70 KB, dus met 1 MB kun je bijna 15 tweets versturen. Maar let op: wie video’s plaatst en bekijkt op Twitter, ziet zijn verbruik wel snel stijgen.

Een uur streamen op je mobiele apparaat? Dan verbruik je rond de 1,7 GB.

Dataverbruik controleren

Voor wie een beperkte databundel heeft, is het belangrijk om op te letten. Zowel op je iPhone als op je Android-telefoon kun je in de instellingen je mobiele dataverbruik per app controleren. Het is altijd aan te raden om waar mogelijk gebruik te maken van wifi om je mobiele dataverbruik te beperken. Ga je toch vaak buiten je bundel? Dan kunnen de kosten hoog oplopen en is het verstandig om over te stappen naar een ander abonnement met een hoger of onbeperkt verbruik.

Geen flauw idee hoeveel GB je nodig hebt in je abonnement? Lees zeker ons artikel over het kiezen van het juiste abonnement!

Artikel over telefoon abonnement & verbruik

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

debestevergelijker
Logo
Enable registration in settings - general