Wat doet een fiscalist?

Een fiscalist, ook bekend als belastingadviseur, biedt advies op het gebied van belastingen. Als je wilt weten wat een fiscalist precies doet, hoeveel een fiscalist verdient, of wat de kenmerken zijn van een goede specialist, en als je twijfelt tussen het inhuren van een freelance fiscalist of een vaste medewerker, lees dan snel verder!

Wat is een fiscalist?

Een fiscalist is een gespecialiseerde adviseur op het gebied van belastingen en de Belastingdienst. Of het nu gaat om particulier of zakelijk belastingadvies, of om belastingaangifte, een fiscalist kan worden ingeschakeld. De taken van een fiscalist omvatten het geven van advies over complexe fiscale vraagstukken en het uitvoeren van fiscale werkzaamheden. Daarnaast beschikt een fiscalist over uitgebreide kennis van zowel het Nederlandse als het internationale belastingrecht. Bovendien is een fiscalist onafhankelijk en kan hij/zij van waarde zijn bij conflictbemiddeling met de Belastingdienst.

Verschil tussen een fiscalist en een accountant

Als je moet kiezen tussen het inschakelen van een fiscalist of een accountant, is het belangrijk om het verschil tussen beide financiële functies te begrijpen:

 • Een accountant controleert, beoordeelt en stelt jaarrekeningen op voor bedrijven, organisaties en banken. Hij/zij houdt zich ook bezig met financieel-administratieve taken zoals rapportage en verslaglegging.
 • Een fiscalist is gespecialiseerd in belastingvraagstukken en advies over belastingen en de Belastingdienst. Het is belangrijk op te merken dat de titel “fiscalist” beschermd is, in tegenstelling tot de functie van belastingadviseur.

Hoewel zowel een accountant als een fiscalist specialisten zijn op financieel gebied, ligt hun kennisgebied ver uit elkaar.

Wat verdient een fiscalist?

In Nederland verdient een fiscalist gemiddeld € 3.885 bruto per maand (op basis van 40 uur). Het salarisniveau van een fiscalist wordt sterk beïnvloed door het aantal jaren ervaring.

 • Een junior fiscalist (minder dan 2 jaar ervaring) verdient gemiddeld € 3.515 per maand.
 • Een medior fiscalist (3 tot 5 jaar ervaring) verdient gemiddeld € 4.015 per maand.
 • Een senior fiscalist (meer dan 5 jaar ervaring) verdient gemiddeld € 4.380 per maand (aan het einde van het salarisspectrum).

Naast het salaris spelen ook secundaire arbeidsvoorwaarden een belangrijke rol. Denk hierbij aan vakantiedagen, reiskostenvergoeding en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden.

Welke opleiding heeft een fiscalist gevolgd?

Een fiscalist heeft een fiscale opleiding op hbo- of wo-niveau gevolgd, zoals Fiscaal Recht of Fiscale Economie. De volgende opleidingen worden meestal gevolgd:

 • Fiscaal Recht en Economie (hbo)
 • Fiscaal Recht (wo)
 • Fiscale Economie (wo)

Om de titel “fiscalist” te mogen dragen, moet een fiscalist de opleiding tot fiscaal adviseur aan het FSDC (Fiscaal Studie- en DocumentatieCentrum) succesvol hebben afgerond.

Hoe kan je een fiscalist inzetten voor je organisatie?

Een fiscalist kan op verschillende manieren worden ingezet in een organisatie:

 • Het ondersteunen tijdens conflicten met de Belastingdienst.
 • Het uitvoeren van onderzoek en adviseren bij bedrijfsovernames.
 • Het indienen van belastingaangiften en controleren van belastingaanslagen.
 • Het opstellen van een fiscale strategie en financiële planning.
 • Het adviseren over fiscale wet- en regelgeving en het opstarten van beroepsprocedures.

Als je organisatie geen interne fiscale expertise heeft, kan het inhuren van een fiscalist een verstandige keuze zijn om fiscale processen en adviesbehoeften te ondersteunen.

Conclusie

Een fiscalist biedt gespecialiseerd advies op het gebied van belastingen en de Belastingdienst. Het verschil tussen een fiscalist en een accountant ligt in hun specifieke taken en expertisegebieden. Het salaris van een fiscalist varieert afhankelijk van ervaring en type dienstverband. Een fiscalist heeft een fiscale opleiding op hbo- of wo-niveau gevolgd en kan op verschillende manieren worden ingezet binnen een organisatie om fiscale processen te ondersteunen.

We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar wie de beste belastingadviseur is op de markt, lees zeker dit artikel voor meer informatie!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

debestevergelijker
Logo
Enable registration in settings - general