Winterweer en autoverzekering: Waarop letten bij dekking?

Het is tijdens de winterperiode belangrijk om je auto voor te bereiden op mogelijke schade door slecht weer, zoals gladheid op de weg of het raken van je auto door een sneeuwbal. Maar hoe kun je je auto het beste voorbereiden op winterse omstandigheden en waar moet je op letten met betrekking tot je autoverzekering?

Het winterklaar maken van je auto

Om je auto winterklaar te maken, kun je enkele eenvoudige stappen volgen. Hiermee verleng je niet alleen de levensduur van je auto, maar zorg je er ook voor dat je veiliger op de weg bent. Volgens de ANWB is de kans op autoschade in de winter 60 procent groter dan in de zomer. Om jezelf veiliger te voelen op de weg, hebben we een checklist samengesteld om beter voorbereid te zijn op de winterse omstandigheden.

Winterbanden

Het monteren van winterbanden onder je auto is het eerste punt op de checklist. Hoewel het in Nederland niet verplicht is om winterbanden te gebruiken, zijn ze tijdens winterse omstandigheden zeker aan te raden. Winterbanden bieden betere grip op sneeuw of ijs vanwege hun diepere profiel, wat de remweg verkort. Een alternatief voor winterbanden zijn vierseizoenenbanden, die het hele jaar door goed presteren. Als je voor winterbanden kiest, vergeet dan niet om ze in het voorjaar weer te vervangen door zomerbanden. Bandenspanning: Bij dalende buitentemperaturen is het raadzaam om de bandenspanning iets te verhogen voor betere grip. Bij een temperatuurdaling van 10 graden, stijgt de bandenspanning met 0,1 bar. Stel dat de geadviseerde bandenspanning van je auto bij 20 graden 2,0 bar is, dan dien je bij 10 graden de bandenspanning op 2,1 bar te zetten. Bij 0 graden is dit 2,2 bar.

Ruitenwisservloeistof met antivries

Bij kans op bevriezing is het verstandig om de ruitenwisservloeistof bij te vullen met een antivriesvariant. Deze variant herken je aan de blauwe kleur, terwijl de zomervariant vaak roze of geel is. Door het gebruik van antivriesvloeistof bevriezen je ruiten niet, waardoor je pekel en vuil snel van je ramen kunt verwijderen. Wintervoorraad: Het is handig om altijd een ijskrabber in je auto te hebben. Hiermee kun je gemakkelijk het ijs van je autoruiten verwijderen en veilig de weg op gaan. Het is gevaarlijk en ook verboden om met besneeuwde of beijzelde ramen te rijden. Naast een ijskrabber zijn er andere producten die handig zijn om bij je te hebben, zoals een beschermingsdeken voor je voor- en achterruit, startkabels en een zaklamp.

Wintercheck

Als je geen zin hebt om alles zelf te controleren, kun je ook een wintercheck bij een autogarage laten uitvoeren. Zij zullen je auto volledig winterklaar maken, zodat je met een gerust gevoel de weg op kunt.

Autoverzekering en winterweer

Het kan voorkomen dat je in de winter schade aan je auto oploopt door het weer. Of deze schade vergoed wordt, hangt af van de dekking van je autoverzekering. Bij schade door storm of hagel ben je gedekt met een beperkt casco verzekering of een allriskverzekering. Met een WA-verzekering wordt alleen schade aan anderen vergoed, niet je eigen schade. Stel dat je vanwege gladheid bent weggegleden en hierdoor tegen een andere auto bent gebotst. In dit geval wordt je eigen schade alleen vergoed met een allriskverzekering. Gladde wegen zijn een gevolg van weersomstandigheden en vallen daarom niet onder beperkt casco. Met een WA-verzekering of beperkt casco ben je wel gedekt voor de schade aan het andere voertuig. Als je een van deze twee dekkingen hebt, dien je de schade aan je eigen auto dus zelf te betalen.

Schade door sneeuwballen

Het kan gebeuren dat iemand een sneeuwbal tegen je auto gooit en hierdoor schade ontstaat. Als je deze schade niet op de tegenpartij kunt verhalen, wordt dit alleen gedekt met een allriskverzekering. In dergelijke gevallen is het verstandig om te overwegen of het de moeite waard is om de schade te claimen op je verzekering. Door schade te claimen, verminder je het aantal schadevrije jaren. Hierdoor wordt de premiekorting minder en stijgt je maandelijkse premie. Soms is het voordeliger om zelf de schade te betalen.

Afsluiten van een autoverzekering

Ben je op zoek naar een goede autoverzekering? Bij ons kun je verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Maak gebruik van onze vergelijkingstool om de beste autoverzekering te vinden die aansluit op jouw wensen en behoeften. Klik op de knop ‘autoverzekeringen vergelijken’ om snel je premie te berekenen. Vergelijk, sluit af en bespaar met debestevergelijker

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

debestevergelijker
Logo
Enable registration in settings - general